Recepti


JADRANSKI LIGNJI V PEČICI S KROMPIRJEM
Za 4 osebe potrebujete:
1,2 kg neočiščenih jadranskih lignjev, 8 srednje velikih krompirjev, 2 pesti črnih oliv, petešilj, česen, olivno olje, sol, poper, mala vejica rožmarina
Priprava
Krompir narežite na pol centimetra debele rezine. Razporedite ga po pekaču, nanj položite očiščene lignje, po krompirju potresite olive, vse skupaj posolite, poprate, potresete s petešiljem in sesekljanim česnom ter enakomerno polijete z oljem. Povrh položite vejico rožmarina ter postavite v pečico za približno 30 minut na 180 stopinj Celzija. Če so lignji veliki, jih na začetku peke pokrijte z alu folijo, ki jo proti koncu pečenja odstranite.
Kuharski nasvet: Kako ugotovite, kdaj so lignji pečeni? Z zobotrebcem zapičite v ligenj in če gre zobotrebec gladko skozi meso, so lignji pečeni.

DIVJA ORADA Z OMAKO IZ JADRANSKIH KOZIC
Za 4 osebe potrebujete:
4 negojene (divje) orade, 30 dag jadranskih kozic, malo oljčnega olja, sol, poper, 2 dl belega vina, malo peteršilja, 2 stroka česna, malo smetane za kuhanje.
Priprava:
Na ponvici ali v pečici spečemo orade do zlato rjave barve. Na ponvici na olivnem olju prepražimo sesekljan česen, ko porumeni, zalijemo z vinom, solimo in popramo ter dodamo kozice. Pokuhamo pet minut, dodamo kanček smetane in peteršilj ter omako prelijemo čez pečene orade. Okus jadranskih kozic, ki naredijo čudovito omako, se odlično ujema s sladkastim okusom divje orade.

GOLAŽ IZ SIPE
Za 4 osebe potrebujete: 1 kg sipe, 1 čebulo, sesekljan česen, malo moškatnega oreščka, lovorov list, sol, poper, 2 dl rdečega vina, oljčno olje
Priprava:
Čebulo sesekljajte in jo prepražite na oljčnem olju. Sipo očistite, narežite na kocke in jo dodajte rahlo porumeneli prepraženi čebuli. Nekaj časa dušite, nato dodajte česen, začimbe, prilijte vino in kuhajte, dokler sipa ni mehka. Po potrebi dolivajte vodo. Poleg sipinega golaža ponudite polento ali krompir.

TUNINA PAŠTICADA

Za 4 osebe potrebujete:
4 kose tune, večjo čebulo, strok česna, 3 korenčke, kos gomoljaste zelene, tri stebla stebelne zelene, koren peteršilja, svež ali konzerviran paradižnik, lovorov list, timijan, sol, poper, sladko rdeče vino (prošek ali marsala).
Priprava
Kose tune popecite na oljčnem olju. Ko so pečeni, jih odstranite iz posode in na istem olju prepražite sesekljano čebulo in česen, nato dodajte narezano korenje, zeleno, koren peteršilja, stebelno zeleno in paradižnik. Dušite in večkrat premešajte. Dodajte še lovorov list, timijan, sol, poper in rdeče vino. Ko se zelenjava skuha, odstranite lovorov list in zelenjavo zmiksajte, da nastane gosta omaka. Vanjo položite popečene tunine zrezke, da se pokuhajo še približno deset do petnajst minut.  Za prilogo tuni v pašticadi ponudite polento.

ŠKAMPI NA BUZARO
Potrebujete:
približno 30 do 40 dag škampov na osebo, sol, poper, peteršilj, česen, čebulo, košček pikantne paprike, paradižnikov sok, timijan, belo vino, olivno olje, po želji konjak.
Priprava:
Škampe sperite pod tekočo vodo. Na olju pražite sesekljano čebulo, česen in peteršilj ter košček pikantne paprike. Dodajte paradižnikov sok, malo timijana in škampe. Pokrijte jih, da se nekaj minut kuhajo, posolite, popoprajte in jih nato zalijte z vinom ter po želji dodajte žlico konjaka. Pustite vreti še deset minut. Če se vam zdi omaka preredka, jo zgostite z drobtinami ali s koruzno moko. Škampe na buzaro lahko jeste kot samostojno jed ali kot preliv čez špagete.

PREPROSTA RIBJA JUHA
Potrebujete:
svežega jadranskega osliča, korenček, košček gomolja zelene ali malo stebelne zelene, lovorov list, poper v zrnu, česen, sol, dobro olivno olje.
Priprava:
V lonec z malo vode denite vse sestavine, razen ribe. Ko zavre, kuhajte pet minut, nato dodajte še ribo. Vode naj bo toliko, da bo riba pokrita z vodo. Na zmernem ognju kuhajte približno petnajst do trideset minut, odvisno od velikosti ribe. Potem juho precedite in vanjo po želji lahko zakuhajte riž ali kašo. Kuhanega osliča iz juhe pojeste kot glavno jed ali pa ga očistite in meso dodajte v juho.

DAGNJE (KLAPAVICE) V BELI BUZARI
V veliki kozici na olivnem olju prepražite sesekljano  čebulo. Ko čebula zarumeni, dodajte očiščene školjke (približno 400-500 g na osebo, če bo to glavna jed), pokrijte in kuhajte na zmernem ognju deset minut. Med kuhanjem školjke večkrat premešajte, da se enakomerno pregrejejo. Po nekaj minutah kuhanja dodajte malo popra in sesekljan česen. Ko se školjke odprejo, prilijte malo vina, dodajte limonino rezino, sesekljan peteršilj in dobro premešajte. Po potrebi dodajte vodo ali pa omako zgostite z drobtinami.

PEČENI ŠKAMPI Z ZELIŠČI
Za štiri osebe potrebujete:
24 velikih škampov (če jih pripravljate kot glavno jed), 4 jedilne žlice olivnega olja, 4 jedilne žlice orehovega olja, po 1 jedilno žlico drobno sesekljane bazilike, drobnjaka, prave krebuljice, peteršilja in pehtrana, ščepec ingverja v prahu, sol in zmlet črni poper, limonine rezine in rukolo za okras.
Priprava
Pečico segrejte na 250 stopinj Celzija. V manjši skodelici zmešajte skupaj olivno in orehovo olje, dodajte sesekljane začimbe, ingver ter sol in poper po okusu. Temeljito premešajte. Z ostrim dolgim nožem škampe po dolžino prepolovite in jih razporedite na pekač, ki ste ga prekrili z alu-folijo. Čez meso prepolovljenih škampov prelijte nekaj žlic pripravljene mešanice olj in začimb. Pecite približno deset minut. Med pečenjem škampe še dva do trikrat zalijete s pripravljeno oljno polivko. Ko so pečeni, škampe razdelite na krožnike, prelijte jih s sokom iz pekača, okrasite z limoninimi rezinami in rukolo ter takoj ponudite.

 

MORSKI PES V PARADIŽNIKOVI OMAKI
Kotlete morskega psa pomokamo v koruzno moko in jih na vsaki strani pečemo približno tri minute. Na olju, kjer smo pekli morskega psa, prepražimo čebulo, dodamo sesekljan česen, sol, poper, vejico rožmarina in lovorov list. Dodamo še paradižnikove pelate, prilijemo vodo in kuhamo, dokler ne nastane gostljava omaka. V omako denemo pečene kotlete morskega psa, kuhamo še toliko časa, da se pogrejejo, potresemo s peteršiljem in ponudimo s prilogo, najbolje kuhanim rižem ali polento.

 

SARDONI ALI SARDELE V MARINADI
Sardon ali inčun je plava riba, sorodnik sardele. Za ta recept lahko uporabite oboje. Ribe očistite, dobro posušite v kuhinjski krpi, pomokajte v ostro belo ali koruzno moko ter specite (denite v vroče olje, potem pa takoj zmanjšate ogenj) tri minute z ene in druge strani. Pečene ribe položite na pladenj, obložen s papirnato brisačko, da se odcedi maščoba. Olje, na katerem ste pekli ribo, precedite, in na njem prepražite na kolute narezano čebulo, sesekljan česen, solite, dodajte narezano korenje, začinite z žlico popra v zrnju, dvema ali tremi lovorovimi listi in rožmarinom, zalijte z vodo, pol dcl kisa in dva dcl belega vina. Pustite, da zavre. Pečene inčune denite v stekleno posodo in še vročo prevreto omako polijete po ribi. Ribe v marinadi ponudite ohlajene. V marinadi konzervirano ribo lahko hranite v hladilniku tri do pet dni.

TRILJE V PEČICI PO LIVORNSKO
Za štiri osebe potrebujete:
800 g trilj, nekaj žlic olivnega olja, pol manjše čebule, 200 g zrelih paradižnikov ali pelatov, 1 žlico drobtin, 3  vejice peteršilja, 1 limono, 2 stroka česna, sol in poper.
Priprava
Ribe operite, odstranite drobovje in jih oluskajte. Položite jih v pravokoten pekač in pomažite z dvema žlicama olivnega olja. Ribe potresite z drobno sesekljanim česnom in čebulo, povrh razporedite narezane paradižnike, pokapljajte z olivnim oljem, solite in popoprajte. Pekač pokrijte s folijo in deset minut pecite v pečici, segreti na 240 stopinj Celzija. Nato folijo odstranite in pecite še približno dvajset minut na isti temperaturi. Preden ribe ponudite, posujte s sesekljanim peteršiljem in pokapljajte z limoninim sokom.

 

TUNA Z MEDITERANSKIMI ZAČIMBAMI
Za 4 osebe potrebujete:
4 tunine zrezke, 2 do 3 jedilne žlice oljčnega olja, 4 stroke drobno sesekljanega česna, 60 ml suhega belega vina, 3 zrele paradižnike, ki jih olupite in narežete na kockice, nekaj ščepcev timijana, rožmarina in origana, sol, poper, sveže liste bazilike za okras
Priprava:
Tunine zrezke solite in poprajte. V ponvi za pečenje segrejte olje na močnem ognju. Na vroče olje položite tunine zrezke, zmanjšajte ogenj na najmanj in pecite zrezke 6 do 8 minut. Z lopatico jih nato odstranite iz ponve in postavite na stran. V ponvi prepražite sesekljan česen, prilijte vino in kuhajte toliko časa, da pol tekočine izpari. Zatem dodajte paradižnik, timijan, rožmarin in origano in kuhajte 2 do 3 minute. Po okusu še solite in poprajte, nato pa v omako položite tunine zrezke, da se malo pogrejejo. Jed okrasite s svežimi listi bazilike, zraven pa ponudite ocvrt krompirček.


MORSKI PES Z ZELENJAVO
Potrebujete:
8 kotletov morskega psa, 2 zeleni papriki, 1 rdečo papriko, 1 belo čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 krompirje, 10 neolupljenih strokov česna, 5 vejic timijana, 2 vejici rožmarina, 8 jedilnih žlic oljčnega olja, 100 ml jušne osnove, sol, sveže zmlet črni poper.
Priprava
Paprike očistite in po dolgem prepolovite ter narežite na 4 cm široke kose. Krompir olupite in narežite na 2 cm velike kose, ki naj počakajo v vodi, da ne oksidirajo V veliki ponvi segrejte 4 žlice oljčnega olja. Kotlete morskega psa osušite s krpo, posolite, poprajte ter specite na vročem olju na vsaki strani po 3 minute. Vzemite kotlete iz ponve in na istem olju prepražite zelenjavo, jo začinite in nato zložite v posodo za peko. V ponev, kjer ste dušili zelenjavo, denite 4 jedilne žlice oljčnega olja, na njem pa prepražite odcejen in na krpi osušen krompir ter neolupljen česen. Pražite 5 minut in občasno pomešajte, nato pa krompir in česen dodajte k zelenjavi v posodi za peko. Na krompir in zelenjavo položite popečene kotlete morskega psa, dodajte še vejice timijana in rožmarina in prelijte z jušno osnovo. Pecite 15 minut v pečici, segreti na 220 stopinj Celzija ter občasno zalijte kotlete morskega psa z juho.

 

ORADA V SOLI
Za štiri osebe potrebujete:
4 ribe (težke pribl. 35-40 dkg) 6 kg grobe morske soli, po 6 jedilnih žlic belega, črnega, in rdečega popra v zrnu, pet jajčnih beljakov, 8 limoninih rezin, nekaj vejic peteršilja.
Priprava:
V skledi zmešajte sol, cela poprova zrna in beljake. Ribe očistite in osušite s papirnato brisačo. V trebuh vsake ribe denite dve rezini limone in malo peteršilja. Na pekač položite aluminijasto folijo, nanjo nasujte 1 cm debelo plast solne mešanice, na to pa položite ribe. S preostalo količino solne mešanice pokrijte ribe in narahlo pritisnite, da učvrstite 'pokrov' okrog vsake ribe. Pecite uro in pol v prej segreti pečici na 250 stopinj Celzija. Riba je pečena, ko solna skorja na robovih začne dobivati rjavkasto barvo. Ribe vzamete ven tako, da z žlico po robovih razbijete solno skorjo in jo odstranite. Preden ribo ponudite, jo sfiletirajte, fileje pa prelijte s kančkom oljčnega olja in limoninega soka. Kot prilogo lahko ponudite kuhan krompir in špinačo.

 

RIBON (ZOBATEC) V PEČICI
Za 6-8 ljudi potrebujete:
6 do 8 zobatcev (skupaj približno za 2 kg rib), 1 limono, narezano na rezine, 2 jajčevca, 500 g olupljenega krompirja, 250 g majhnih zelenih feferonov (lahko zamenjate s papriko), 250 g olupljenih paradižnikov češnjevcev, 6 jedilnih žlic ekstra deviškega oljčnega olja, grobo morsko sol, sveže zmlet črni poper, 10 listov bazilike, nekaj listov peteršilja.
Priprava:
Ribe očistite in osušite s papirnato brisačko. Po celi dolžini vsake ribe naredite zarezo, da se bolje speče. Po zarezi posolite. Kjer so bile škrge, položite limonine rezine. Ribe najprej nekaj minut z obeh strani popecite na ponvi na dveh jedilnih žlicah oljčnega olja, nato pa položite na večji pekač. Krompir in jajčevce narežite na manjše kose. Krompir popražite v ponvi na 2 jedilnih žlicah oljčnega olja in solite. Vzemite krompir iz ponve in na njej na preostali količini olja prepražite jajčevce in feferone in solite. Krompir, jajčevce, zelene feferone in surove paradižnike razporedite okoli rib na pekaču in vse skupaj popoprajte. Pecite v prej segreti pečici na 200 stopinjah Celzija približno 30 minut. Malo preden vzamete ribe iz pečice, potresite s sesekljanimi listi bazilike in peteršilja.

 

TUNINO NABODALO
Za štiri osebe potrebujete:
približno 1 kg tune (lahko uporabite tudi lososa), rezine limone, rezine paradižnika; za marinado potrebujete: limonin sok, olje, sesekljano čebulo, sol, malo paprike v prahu, lovorov list; za omako potrebujete: olivno olje, limonin sok, sesekljan peteršilj
Priprava:
Tuno zrežite na poljubno velike kose (dobro je le, da so vsi enako debeli) in jih nekaj ur marinirajte. Nato jih odcedite in nabadajte na paličice skupaj z limoninimi in paradižnikovimi rezinami ter specite na žaru. Ražnjiče med pečenjem vsake toliko časa pomažite z marinado. Za omako dobro zmešajte vse tri sestavine in ponudite z nabodali.

 

FISH AND CHIPS (RIBA S KROMPIRČKOM PO ANGLEŠKO)
Za štiri osebe potrebujete:
za maso za cvrtje: 200 g moke, 1 jedilno žlico sladkorja, 4 jedilne žlice piva, 1/4 čajne žličke soli, 2 jajčna rumenjaka, 6 jedilnih žlic mleka, 6 jedilnih žlic vode, 2 jajčna beljaka
za krompirček: 1 kg krompirja, olje za cvrtje
za ocvrto ribo: 1 kg ribjih filejev (osliča ali polenovke), worchesterska omaka, limonin sok, gorčica, moka
Priprava

Krompir narežite na palčke, debele približno 1 cm. Specite jih v olju, da postanejo hrustljave in zlato rumene barve. V istem olju specite tudi ribo. Testo pripravite tako, da zmešate najprej moko in sladkor, nato pa v sredino naredite jamico in vanjo denite pivo, sol in jajčna rumenjaka. Vse skupaj dobro zmešajte. Vodo in mleko zmešajte skupaj in ju postopoma dodajajte testu, dokler ne postane gosto tekoče. Testo naj počiva 30 minut, nato pa iz beljakov stepite sneg in ga nežno primešajte pripravljenemu testu. Fileje ribe sperite in osušite. Pokapljajte jih z worcestersko omako, limoninim sokom in gorčico, malo pomokajte, nato pa pomočite v pripravljeno testo in takoj denite v vroče olje. Pecite jih z obeh strani do zlato rumene barve. Ko jih vzamete iz olja, ribe še posolite in po želji pokapljajte s sladkim kisom.

 

ŠKOLJKE V KREMNI OMAKI

Za 4 osebe potrebujete:
2 kg školjk, 3 manjše čebule, 50 g masla, 2 dl belega vina, 3 stroke česna, 1 žlico moke, 1 jajčni rumenjak, 1,5 dl smetane, 1 čajno žličko curryja v prahu, 2 žlici sesekljanega peteršilja, sol in črni poper.

Priprava
Lupine školjke temeljito očistite in sperite. Čebulo olupite, na drobno sesekljajte in prepražite na žlici masla. Zalijte z vinom in zavrite. Ko vino zavre, dodajte školjke, pokrijte posodo in občasno pomešajte. Takoj ko se školjke odprejo, tekočino, ki so jo spustile školjke, precedite in shranite. Školjke postavite na toplo, medtem pa na preostali količini masla prepražite cele očiščene stroke česna, dodajte moko, ki ne sme porjaveti, in postopoma dolivajte tekočino, ki ste jo shranili od kuhanja školjk. Posodo odstranite z ognja. Zmešajte skupaj jajčni rumenjak, smetano in curry ter to primešajte omaki iz moke. Začinite s peteršiljem, soljo in poprom, nato pa posodo postavite na ogenj in na hitro zavrite ter ves čas mešajte. Školjke razdelite na krožnike, jih prelijte z omako in takoj ponudite.


PORTUGALSKA RIBJA JUHA
Za 6 do 8 oseb potrebujete:
2 kg svežih mešanih rib (morski pes, škarpene, kovači, orade…), 750 g školjk, 3 velike čebule, 800 g zrelih paradižnikov, 1 zeleno papriko, 5 strokov česna, 750 g krompirja, 1 čili, 3 vejice peteršilja, 1 dl olivnega olja, 3 dl suhega belega vina, 2 lovorova lista, ščepec muškatnega oreška, sol, mlet bel poper.
Priprava
Ribe očistite in narežite na 5 cm velike kose, ki jih posolite. Očistite školjke. Čebulo olupite in narežite na kolobarje. Na koščke nrežite paradižnik in papriko, česen pa sesekljajte. Krompir olupite in narežite na rezine. V velik lonec zložite plast, ki naj jo sestavljajo čebula, paradižnik, paprika, česen, peteršilj in krompir. Na to zložite ribe in školjke, sledi naj zopet plast zelenjave s krompirjem. Zmešajte olivno olje, sesekljan čili (odstranite semena, da bo manj pekoč), muškatni orešček, poper, sol in vino. Mešanico zlijte čez zložene ribe in zelenjavo, na vrh položite lovorova lista in vse skupaj zalijte še s približno 4 dl vode. Pokrite in kuhajte približno 35 minut. Lonec občasno pretresite, da se tekočina enakomerno porazdeli. Ponudite še toplo.

 

OCVRTKI IZ POLENOVKE
Potrebujete:
300 g suhe polenovke
250 g krompirja
1 čebulo
2 stroka česna
2 jedilni žlici drobno sesekljanega peteršilja
1 ščepec kajenskega popra
1 ščepec muškatnega oreška
4 jajca
Sol, poper
Olivno olje za cvrtje
Priprava
Polenovko namakajte 24 ur v hladni vodi. Vodo pogosto menjate. Namočeno polenovko denite v lonec z vrelo vodo in kuhajte na zmernem ognju 10 minut. Kuhano polenovko očistite tako, da ji odstranite kožo in ločite meso od kosti. Meso natrgajte na majhne kose in ga zmiksajte. Neolupljen krompir skuhajte, kuhanega olupite in zmečkajte v pire. Olupite čebulo in česen ter ju na drobno sesekljajte. Zmešajte skupaj česen, čebulo, peteršilj, kajenski poper, muškatni orešek, pire krompir in zmiksano polenovko. Dobro zmešajte potem pa postopoma dodajajte jajca ter začinite s soljo in poprom.
Ocvrtke oblikujte z dvema velikima žlicama, ki ju vsakič pred oblikovanjem žličnikov pomočite v hladno vodo. Ocvrtke specite v olju. Ponudite jih lahko kot hladno predjed, kot tople skupaj s solato pa kot glavno jed.


POSTRV PO ČEŠKO
Za 1 osebo potrebujete:
1 celo postrv, velik strok česna, žličko kuminovih semen, moko, sol, olje za cvrtje, košček masla, rezino limone za okras.
Priprava
Postrv očistite, umijte in temeljito posušite na papirnati brisački ali kuhinjski krpi. Od zunaj in od znotraj ribo posolite. Strok česna strite in z njim postrv pomažite od zunaj in od znotraj. Ribo potresite s kuminovimi semeni, jo pomokajte in nato z obeh strani specite v olju. Preden postrv ponudite, denite nanjo košček masla in okrasite z rezino limone. Za prilogo lahko pripravite pečen krompirček in zelenjavo po želji.


LOSOS, POLNJEN Z MLADIM SIROM IN ZELIŠČI
Potrebujete:
1 kg fileja lososa, zmlet črni poper, limonin sok
Za nadev potrebujete: mladi sir, koper, drobnjak in timijan
Priprava
File lososa po okusu natrite s soljo in poprom. Z ostrim nožem zarežite po sredini fileja, kjer ni kože, in po celi dolžini naredite skoraj centimeter globoko zarezo. Nato skozi njo na obe strani postrani zarežite tako, da bo na vsaki strani fileja nastal žepek. V oba žepka denite sir in drobno sesekljan koper, drobnjak in timijan. Žepke zaprite z nekaj zobotrebci. File lososa nazadnje pokapljajte z limoninim sokom in pecite v pečici na 200° C 20 do 25 minut. Ko je riba pečena, odstranite zobotrebce ter ponudite s kuhanim krompirjem in zeleno solato.


HOBOTNICA V VINSKI OMAKI PO GRŠKO
Potrebujete:
1,5 kg hobotnice, 1 kg svežega paradižnika, 2 veliki čebuli, 1 kozarec belega vina, olivno olje, sol in poper
Priprava:
Hobotnico temeljito umijte in očistite. Denite jo v ponev, pokrijte in dušite 10 minut. Dodajte malo olja in sesekljano čebulo ter dušite še deset minut. Potem prilijte vino, dodajte na kocke narezan paradižnik, solite in poprajte po okusu, posodo pokrijte in kuhajte, dokler hobotnica ni mehka. Po potrebi zalivajte z vodo. Ko je hobotnica kuhana, jo razrežite in ponudite.

 

V KOPRU MARINIRAN LOSOS Z GORČIČNO OMAKO

Za šest ljudi potrebujete:
750 g svežega lososovega fileja s kožo
85 g sladkorja
120 g soli
8 jedilnih žlic kopra
1 čajno žličko zmletega belega popra

Za omako potrebujete:
2 jedilni žlici blago pekoče gorčice
1 čajno žličko dijonske gorčice
2 jedilni žlici sladkorja
1,5 jedilne žlice vinskega kisa
sol
zmlet bel poper
200 ml olja (lahko olivnega)
sesekljan koper

Priprava
Fileju lososa s pinceto odstranite koščice, kožo pa pustite. Na strani, kjer je koža, nekajkrat zarežite, da se bo marinada lažje vpila. Zmešajte sol, sladkor in beli poper in s tem z obeh strani premažite file, nato pa prav tako z obeh strani fileja natrite koper. Na file položite desko za sekljanje, ki jo obtežite. Losos pustite marinirati v hladilniku 24 do 48 ur. V času mariniranja file nekajkrat obrnite. Zmariniran losos sperite pod hladno vodo, nato pa ga narežite na tanke rezine. Zarežite do kože, ki jo ne uporabite.
Poleg surovega mariniranega lososa ponudite omako, ki jo pripravite tako, da zmešate gorčico, sladkor, kis in začinite s soljo in belim poprom. Nato med nenehnim miksanjem v tankem curku prilivate olje. Ko omaka dobi konsistenco majoneze, primešajte še koper in omako ohladite.
Namig: če vam ni všeč surov losos, mariniran file narežite na debelejše rezine (s kožo vred) in ga na hitro popecite, z vsake strani po tri minute.

 

RECEPT ZA SUSHI

Za približno 20 sushijev potrebujete:
• 300 g riža za sushi
• 330 ml vode
• 4 jedilne žlice japonskega riževega kisa
• 2 jedilni žlici sladkorja
• pol čajne žličke soli
• centimeter debele trakove filejev lososa, tune ali skuše
• liste alge Nori
• wasabi
• vložen narezan ingver
• sojino omako

Priprava
Riž v situ temeljito izperite, nato pa odcedite. Kuhajte ga v pokriti posodi najprej na srednje močnem ognju 3 do 5 minut, nato pa na najmanjšem ognju še 8 do 10 minut. Riž pustite še deset minut v pokriti posodi. Segrejte skupaj rižev kis, sladkor in sol. Mešajte, da se sladkor in sol stopita, toda kis ne sme zavreti. Mešanico malo ohladite in jo čez leseno kuhalnico zlivajte na riž, ki ga vmes nekajkrat premešajte. Na podlago za zvijanje sushija položite pol lista alge Nori. Z mokrimi rokami dve pesti riža enakomerno razporedite po algi, prost pustite le rob, kjer boste končali zvijanje. Po dolžini na sredini riža namažite kanček wasabija in nanj položite trak ribjega mesa. Nato zvijte algo in jo na koncu utrdite s prsti. Zvitek narežite na štiri kolute. Na krožnik razporedite sushije, malo ingverja in wasabija, sojino omako pa ponudite v posebni skodelici. Sushi jeste tako, da vsak zalogaj pomočite v sojino omako in po želji v wasabi, pred naslednjim sushijem z drugačno vrsto ribe pa prigriznite ingver, ki nevtralizira okus. Sveže ribe in vse potrebno za pripravo sushija boste v ribarnici Delfin v centru Kranja.


SOLATA IZ HOBOTNICE
Potrebujete:
1 kg hobotnice, 1 dl oljčnega olja, 0,5 dl vinskega kisa, tri stroke česna, šopek peteršilja, 2 rdeči čebuli, pol limone, 10 g kaper, sol in poper
Priprava
Če hobotnica ni bila prej zmrznjena, jo pred kuhanjem natolčemo z lesenim batom, da bo mehkejša. Očiščeno hobotnico damo kuhati v hladno osoljeno vodo. Kuhamo jo od 1 ure do ure in pol, odvisno od trdosti in velikosti hobotnice. Kuhano hobotnico pustimo da se ohladi v vodi, v kateri se je kuhala. Zatem jo vzamemo iz vode, jo dobro odcedimo, zrežemo na kose in dodamo sol, poper, olje, kis, drobno sesekljan česen in peteršilj, na kolute narezano čebulo in kapre, prelijemo z malo limonovega soka in vse dobro premešamo. Dokler solato iz hobotnice ne ponudite, jo hranite v hladilniku.

 

HOBOTNICA, PEČENA V PEČICI
V ognjevarno posodo za pečenje položite hobotnico in jo začinite s soljo, poprom, sesekljanim česnom, peteršiljem in oljčnim oljem. Dodajte krompir, narezan na kocke, ki ga prav tako posolite, poprate in posujete s sesekljanim česnom in peteršiljem. Dodajte še na rezine narezano rdečo čebulo in dobro premešajte. Hobotnica se bo med pečenjem manj posušila, če jo boste dobro prekrili s krompirjem. Posodo pokrijte in pecite v pečici uro do uro in pol na 220 stopinj Celzija. Če je hobotnica pečena, preverite z zobotrebcem, ki ga zapičite v glavo med lovkami. Če gre zlahka v meso, je hobotnica pečena. Petnajst minut pred koncem pečenja lahko jed zalijete z 1,5 dl belega vina in dvignete pokrov, da krompir dobi skorjico.

 

RIŽOTA S SIPAMI
Za štiri ljudi potrebujete:
80 dag do 1 kg sipe, 300 g riža, 1 dl oljčnega olja, 2 dl belega vina, 1 veliko čebulo, štiri stroke česna, nekaj vejic peteršilja, sol, ribani parmezan
Priprava
Očiščeno sipo narežite na manjše kose. Na olju prepražite na drobno sesekljano čebulo, dodajte česen, peteršilj in sipo. Ob mešanju malo dušite, dodajte riž, zalijte z vinom in dolijte toliko vode, da prekrije riž. Posolite, premešajte in pustite pri nizki temperaturi dušiti toliko časa, dokler se riž ne skuha. Preden ponudite, potresite z ribanim parmezanom.

 

OCVRTI LIGNJI
Za štiri osebe potrebujete:
1 kg očiščenih lignjev, koruzno moko, sončnično olje za cvrtje
Priprava
Očiščene lignje najprej dobro posušite na kuhinjski krpi, nato jih narežite na kolobarje in jih pomokajte v koruzni moki. V ponev zlijte toliko olja, kot bi pekli pomfri. Olje najprej močno segrejte, potem pa lignje denite v ponev in ogenj malo zmanjšajte ogenj. Pecite tri do štiri minute v vročem olju. Ko jih vzamete iz olja, jih solite in ponudite.

 

FILE BRANCINA (ALI ORADE) PO PRIMORSKO
Ribe očistite in naredite fileje, glave rib pa kuhajte pet do deset minut v pol litra vode, da dobite jušno osnovo. Paradižnik narežite na kocke, dodajte mu sesekljan česen in cele črne olive brez pešk, vse skupaj prelijte z nekaj oljčnega olja, začinite s soljo, poprom in baziliko ter dobro premešajte. Pustite marinirati vsaj pol ure. Na oljčnem olju specite fileje brancina ali orade, ki ste jih prej pomokali v ostri beli ali koruzni moki. Ko so spečeni, olje odlijte in v isto ponev vlijte tri decilitre ribje jušne osnove ter dodajte mariniran paradižnik. Omaka naj vre nekaj minut in ko je pripravljena, jo prelijte čez ribje fileje.

 

BAKALAR NA PORTUGALSKI NAČIN
Za štiri do šest oseb potrebujete:
500 g suhe polenovke, sol in poper, 200 ml sladke smetane, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 2 stroka česna, 1 lovorov list, 200 g čebule, 4 žlice oljčnega olja, 700 g krompirja; za bešamel: 50 g masla, 30 g gladke bele moke, 500 ml mleka, sol, muškatni orešček.
Priprava
Suho polenovko 24 ur namakajte v hladni vodi. V času namakanja ribo večkrat obrnite in zamenjajte vodo. Namočeno polenovko kuhajte v slani vodi z lovorovim listom. Kuhani odstranite kožo, meso oddvojite od kosti in ga natrgajte na kose. Krompir olupite, narežite na rezine in 3 minute kuhajte v slani vodi, nato pa ga odcedite. Na dveh žlicah oljčnega olja podušite čebulo, narezano na kolute. Skuhajte bešamel, tako da na maslu prepražite moko, dodajte hladno mleko in neprestano in ob nenehnem mešanju kuhajte dve minuti. Na koncu dodajte poper, nariban muškatni orešček in po potrebi solite. Dno ognjevarne posode namažite z oljem. Izmenično zlagajte blanširan krompir, popečeno čebulo, sesekljan česen, polenovko in bešamel. Zlagajte tako, da končate s krompirjem, ga potresite s peteršiljem in zalijte s preostalim bešamelom. Nazadnje prelijte še s sladko smetano in 30 minut pecite v pečici na 200 °C.

 

HRUSTLJAVO PEČENE KOZIC
400 g očiščenih repkov kozic splaknite z vodo, posušite in pokapljajte z dvema žlicama vina. Beljak stolcite v sneg, dodajte 100 g moke in malo soli. V to maso povaljajte repke kozic in jih nato specite v vročem olju. Po petih minutah pečenja, med katerim repke obrnete, da se enakomerno zapečejo, jih vzemite iz olja in odcedite na kuhinjskem papirju. H hrustljavo pečenim kozicam ponudite kuhan riž in solato.

 

TESTENINE S TUNO
Za štiri osebe potrebujete:
4 tunine fileje, 1 sesekljano čebulo, 4 jedilni žlici oljčnega olja, 1 sesekljan rdeč čili, 140 gramsko konzervo paradižnikovih pelatov, ščepec sladkorja, 600 g širokih rezancev, sol in poper, dve pesti rukole, 30 ml sira maskarpone ali smetane.
Priprava:
Čebulo prepražite na treh žlicah oljčnega olja, dodajte čili, paradižnik in sladkor. Kuhajte 15 minut, zatem pa primešajte še maskarpone ali smetano. Posebej skuhajte testenine, ki naj bodo al dente. Tunine fileje narežite na trakove, jih pokapljajte z eno žlico oljčnega olja, posolite, popoprajte in popecite. Testenine razporedite na krožnike, jih prelijte z omako, čez njo položite tuno in nazadnje potresite z rukolo.

 

KOVAČ Z MARSALO
Potrebujete:
kovača, oljčno olje, sol, kozarec suhe marsale ali proška
Priprava
Očiščenega kovača od znotraj solite, v trebuh denite lovorov list in nato ribo položite na pomaščen pekač. Pokrijte ga z alu-folijo in denite v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija. Po desetih minutah pečenja kovača polijte z malo vina, ponovno pokrijte z alu-folijo in pecite. Postopek zalivanja med pečenjem nekajkrat ponovite. Približno 1 kg težek kovač naj se peče 40 do 50 minut. Kot prilogo lahko ponudite slan krompir in blitvo.

 

TUNA Z MEDITERANSKIMI ZAČIMBAMI
Za 4 osebe potrebujete:
4 tunine zrezke, 2 do 3 jedilne žlice oljčnega olja, 4 stroke drobno sesekljanega česna, 60 ml suhega belega vina, 3 zrele paradižnike, ki jih olupite in narežete na kockice, nekaj ščepcev timijana, rožmarina in origana, sol, poper, sveže liste bazilike za okras
Priprava
Tunine zrezke solite in poprajte. V ponvi za pečenje segrejte olje na močnem ognju. Na vroče olje položite tunine zrezke, zmanjšajte ogenj na najmanj in pecite zrezke 6 do 8 minut. Z lopatico jih nato odstranite iz ponve in položite na tople servirne krožnike ter pokrijte s folijo, da ostanejo topli. V ponvi prepražite sesekljan česen, prilijte vino in kuhajte toliko časa, da pol tekočine izpari. Zatem dodajte paradižnik, timijan, rožmarin in origano in kuhajte 2 do 3 minute. Po okusu še solite in poprajte, nato pa omako prelijte čez tunine zrezke. Jed okrasite s svežimi listi bazilike, zraven pa ponudite ocvrt krompirček.

 

GRATINIRANE KAPESANTE S PESTOM
Za štiri osebe potrebujete:
4 večje kapesante (za eno osebo), 1 dcl suhega belega vina, 4 žlice sveže sesekljanega peteršilja, 1 strok drobno sesekljanega česna, 2 jedilni žlici krušnih drobtin, 4 jedilne žlice oljčnega olja, svežo baziliko za okras. Za pesto potrebujete: 2 stroka drobno sesekljanega česna, pol žlice soli, 100 g svežih listov bazilike, 25 g pinjol, 50 g ribanega parmezana, 120 ml ekstra deviškega oljčnega olja.
Priprava:
Meso kapesant spečete - z vsake strani približno tri minute. Popečeno meso položite nazaj v školjke, ki jih razporedite v posodo za peko. Pesto pripravite iz sesekljanega česna, soli, listov bazilike in pinjol. Vse skupaj strete v možnarju, da nastane gosta pasta. Primešajte parmezan, nato pa počasi prilivajte oljčno olje, dokler ne nastane gladka krema. Za pripravo pesta lahko uporabite multipraktik. S pestom pokrijete meso v školjkah. Nazadnje zmešajte peteršilj, malo česna in krušne drobtine in to potresite po pestu. Školjke tri do štiri minute pecite v predhodno segreti pečici na programu za pečenje od zgoraj.

 

RIBJA JUHA
Za 4 osebe potrebujete:
40 dag molov, 15 dag klapavic, 10 dag kozic, 10 dag lignjev, 1 korenje, 10 dag zelene, peteršilj, 5 strokov česna, 1 lovorov list, 1,5 dl belega vina, 2 jedilni žlici oljčnega olja, sol in poper v zrnu.
Priprava
Korenje in zeleno narežite na drobne kocke, peteršilj in česen pa sesekljate. Te sestavine in lovorov list ter poper v zrnu denite v hladno vodo ter na zmernem ognju kuhajte pet minut. Nato v vodo dodajte ribe in morske sadeže in kuhajte še deset minut. Ko je riba kuhana, dodajte vino in oljčno olje ter sol po okusu. Kuhajte še nekaj minut, zatem pa juho precedite. Kot zakuho za čisto ribjo juho lahko uporabite kuhan riž ali popečen kruhek.


 

 

Copyright © 2007 Ribarnica Delfin Kranj
Production by Dspot.